onsdag 18. januar 2017

Råte i treverk

Det er soppen som gir råte, så dens vekstvilkår, fuktigheten, må reduseres. Husk at fuktighet kan komme både utenfra og innenfra. Får hussoppen utvikle seg i fred vil den snart føre til råte i treverket og spre seg videre i bygningen, også til tilstøtende murverk.


I hjørnet mellom to rom er det tydelig råte i bunnstokken. Treverket er porøst og pulverisert. Råtesopp er de soppene som bryter ned og svekker treverk. Det finnes hundrevis av ulike råtesopp i naturen, mens rundt 30-ulike arter råtesopp opptrer i .

Boracol er et svært effektivt impregneringsmiddel som benyttes for å beskytte treverk mest mulig effektivt mot sopp, råte og treborende insekter samt mugg og . Treverk som står ubeskyttet vil etterhvert bli angrepet av råte. Når råten først er oppdaget må treverket byttes ut og overflatebehandles på nytt. Hvordan bør jeg gå frem for å få sjekket treverket i karmen? Kan denne settes inn med noe god-stoff for å forhindre og stoppe eventuell råte?


Man må derfor vurdere råteskadet treverk til å ikke ha noen reell reststyrke. På et mindre fremskredet stadium kalles slik råte tørråte. Hussopp, samlebetegnelse på ulike sopper som ødelegger fuktig treverk i . Råteskade oppstår når treverk over tid angripes av treødeleggende råtesopper.

Disse råtesoppene forårsaker nedbryting av treverket slik at det mister sine . Det kan bli dyrt, for sopp og råte er veldig utbredt i norske hus, ifølge. Men når en tenker råte så er det ofte brunt, råttent treverk. Derfor vil treverk som er helt under vann eller eventuelt gravet ned i bakken med ingen eller svært liten tilgang på oksygen, kunne holde seg fri for råte i . Det kan jo og være at dette er råte? Har litt problemer med råte i noen av bunnstokkene i min gamle los.


Riktig Restaurering Akershus inviterer til kveldskurs på Asker Museum torsdag 18. Forskere har funnet ut at pulserende strøm stopper råte i treverk. Metoden kan på sikt erstatte impregnering. Ved sanering av vanlig råtesopp (alle de andre) skal treverk ikke.


Vi river treverk fra siste tegn til sopp råte og en meter videre inn i antatt friskt. Sopp og alger kan skade treverket i boligen din. Hvis du har fått råte, må årsaken til råte ubedres og råteskadet treverk skiftes ut.

Hvordan legge skjult elektrisk anlegg

Skal man ha skjult elektrisk anlegg må koblingsbokser festes og rør med. Skal man legge rørene på innsiden eller utsiden av fuktsperre? S...