mandag 13. august 2012

Fukt under fliser

Skal selge bolig, takstmann fant fukt i dusjen. Fuger på flis vil aldri bli tette, og dersom man har hulrom under flisa (dvs ikke 1 limdekning), vil det legge . Usikker på om du har fukt under flisene? Den store skrekken er at fukt kommer gjennom en dårlig membran og skaper sopp, råte og vond lukt. Jeg kjøpte nytt rekkehus i fjor, og har dermed brukt dusj på fliser. Det er membranen under her og på veggene som skal beskytte mot fukt.


Er det sprekker i fugene mellom flisene kan det være tegn på fuktskade bak flisene. Vann gjør at underlaget sveller og da blir det sprekker i . Så så snakke om ødelagte fliser høres ikke riktig ut. Har man fliser og fuger så vet alle at inn der kommer det fukt.


Det er membranen under dette som skal . Det spiller ingen rolle om fugene er tette og flisene er fine. Her sprekker det opp og vannet kan ledes inn i gulvet og dermed i rommet under. Har du fukt under flisene i dag, stenger du fukten inne ved å legge ny membran. Tror jeg ville ha tatt det fra bunn av.


Det er ingen idé å søke på underlag av fliser fordi fuktsøkeren ikke vil fortelle deg om fukten ligger oppå eller under membransjiktet.

Dette innebærer avtrekksluke, eller mekanisk vifte, og lufting under eller i døren. Artikkelen orienterer om årsak og tiltak på fliser limt rett på betong. Deler av vegger og golv i våtrom som kan bli utsatt for fukt (våtsoner), skal ha vanntette. Flislagte flater skal alltid ha et vanntett sjikt under flisene (membran),.


Måler du i treverk bør fuktigheten ligge på under prosent. Fuktskader i kjelleren kan både luktes, føles og sees. Se også etter fargeforandringer og buling i taket under badet, anbefaler Mohn Jenssen.


Et første blikk på flisene og fugene, kan også avsløre feil. Da kan vann trenge inn under ny membran, forklarer Hansen. I våtrom stilles det spesielle krav til forsegling av underlaget siden dette må tåle å stå fuktig mer eller mindre konstant over lengre tid. Det gir fuktproblemer, som igjen kan gi muggsopp, sier Mattsson.


Det vil alltid være fuktig under flisene, men det vil ikke være næring til stede . Såkalt glidesjikt mellom flisene og underkonstruksjon kan være en god løsning og bør alltid. Med primer sperrer du fukt, og både membran og lim hefter bedre.

Hvordan legge skjult elektrisk anlegg

Skal man ha skjult elektrisk anlegg må koblingsbokser festes og rør med. Skal man legge rørene på innsiden eller utsiden av fuktsperre? S...