tirsdag 29. september 2015

Irrasjonalt tall

Et irrasjonalt tall er et reelt tall som ikke kan skrives som en brøk av to heltall. Et irrasjonalt tall har ingen periodisk desimalutvikling. De naturlige tallene kan sies å være den mest grunnleggende tallmengden.

De kalles også telletallene, siden de er tallene som brukes til . Irrasjonale tall, reelle tall som ikke er hele tall eller brøker, det vil si at de ikke kan uttrykkes som forhold mellom hele tall. Et tall som ikke kan skrives som en brøk med hele tall i teller og nevner, kalles et irrasjonalt tall. Eksempler på irrasjonale tall: √ √2+ 5 .

Et rasjonalt tall som kan skrives som heltallsbrøker. Hva må til for at et tall er irrasjonalt? Irrasjonale_tallBufretLignendeDe irrasjonale tallene er reelle tall som ikke kan skrives som en brøk.


De har ingen periodisk desimalutvikling. Eksempler på slike tall er pi, e og roten av to. Lære om irrasjonale tall og hvordan vi kan kjenne dem igjen. Forklaringer og eksempler på rasjonelle og irrasjonelle tall, samt info om reelle tall.


De irrasjonale tallene forble i flere hundreår fremdeles et gåtefullt objekt. Dersom δ er et rasjonalt tall og A er en mengde av alle rasjonale tall α slik at α δ.

Kvadratroten til er et irrasjonalt tall. Teorem Det finnes tall som ikke er rasjonale, f. Tall som ikke kan skrives som en brøk hvor telleren og nevneren er . Irrasjonale tall er alle tall som ikke kan skrives som en brøk med heltall i teller og nevner. For eksempel er et irrasjonalt tall. Et irrasjonelt tall opphøyd i et irrasjonalt tall kan meget godt være et rasjonalt tall.


Eksempel: e er et irrasjonalt tall (og et transcendent tall). Når både og er hele tall, må også være et helt tall. Altså blir summen av et rasjonalt tall og et irrasjonalt tall et irrasjonalt tall y c).


Hvis kvadratet av et tall er et partall, må også tallet være partall. Bla milions ord og uttrykk på alle språk.

Hvordan legge skjult elektrisk anlegg

Skal man ha skjult elektrisk anlegg må koblingsbokser festes og rør med. Skal man legge rørene på innsiden eller utsiden av fuktsperre? S...