torsdag 31. august 2017

Gjerdeplikt mellom naboer

Gjerdeloven regulerer gjerdehold mellom naboer. De privatrettslige sider ved gjerder mellom naboeiendommer er regulert ved lov om. Nabo A er ansvarlig for erstatning, men nabo B hadde plikt til å vedlikeholde gjerdet.

Hvis nabo B har misligholdt sin gjerdeplikt, kan kravet nedsettes. Dersom en av naboene ønsker et dyrere gjerde har vedkommende. Det er ingen slik gjerdeplikt for hytter. Disse må du søke om hvis du vil ha dem mellom eiendommene og lengden (langs grensen) er mer enn meter. Naboen vil sette opp et gjerde mellom oss og han.


Spørsmålet blir vel om nytten av gjerdet kan sies å være stor nok til at det blir gjerdeplikt. Det finnes ikke noen gjerdeplikt mellom oss naboer sålangt jeg har. Viss du ikkje ønsker gjerdet og det ikkje er gjerdeplikt, står du fritt til å . Jeg har en nabo som driver en gård med masse dyr, bl.


Men mellom min eiendom og denne gården er det et stort åpent jorde hvor han til tider. Kanskje står det noe i dem om hvem av dere som har gjerdeplikt. Kan nabo gjøre som han vil med en felles hekk. Sette opp gjerde - eiendommen ligger i et LNF-område. Naboer kan som hovedregel bli enige om hva slags gjerde de vil ha.


Og i enkelte tilfeller har man gjerdeplikt. Reglene finner du i grannegjerdelova. Loven gjelder bare for gjerder mellom private eiendommer. Hvis det er gjerdeplikt er utgangspunktet at kostnadene deles likt mellom naboene, se ggl.


Grannegjerdelova fra 19gjelder gjerdehold mellom naboer. Plan- og bygningsloven § 28-har regler om gjerdeplikt mot vei. Dersom den ene av naboene ønsker et dyrere gjerde enn den andre er pliktig til å være med. For at det skal foreligge gjerdeplikt må to betingelser være oppfylt.


Hekk som erstatter gjerde, vil si hekk som står på tomtegrensen og tjener som skille mellom naboer. Disse reguleres av grannegjerdelova. Fell det då urimeleg mykje av gjerdehaldsskyldnaden på ein av grannane etter den nytta han har av gjerdet, kan gjerdehaldsskyldnaden delast mellom dei av . Utmarkseier har aldri gjerdeplikt mot hyttetomt i utmark.


Kan sette opp gjerde mot nabo dersom ein kostar det sjølv. Gjerdeskipnad mellom eigedommar står ved lag så lenge ikkje . Gjerdelovas utgangspunkt er at naboer skal betale hver sin halvpart av gjerdeholdet. Dette gjelder kun når naboen har gjerdeplikt. Hvis det ikke eksisterer noen avtale, gjelder den samme fordelingsordning som mellom naboer. VILKÅRENE FOR GJERDEPLIKT OG FORDELING AV GJERDEHOLD: GGL.


At den ene nabo var jorddyrker mens den andre var dyreholder, fritok ikke førstnevnte for gjerdeplikt. Slik Axel Hærem, Gjerdehold mellom naboer (Oslo 1970) s. For øvrig anses gjerder mellom naboer som en privatsak som kommunen ikke legger seg. Foreligger det gjerdeplikt skal utgiftene deles).

Hvordan legge skjult elektrisk anlegg

Skal man ha skjult elektrisk anlegg må koblingsbokser festes og rør med. Skal man legge rørene på innsiden eller utsiden av fuktsperre? S...